Els concerts del «programa Retrobem la Nostra Música» de la Diputació de València vol ser un donar a conèixer la música valenciana i fer homenatge als seus compositors.  El que realitzarem enguany a Massanassa te un caràcter especial doncs vol ser un homenatge al COMPOSITOR PACO OLMOS, fill i resident a Massanassa, persona molt vinculada al CENTRE INSTRUCTIU I MUSICAL MASSANASSA, del que durant alguns anys va ser President. El Mestre Olmos ha estat present al acte on el nostre President, Jesús Mateo, li ha entregat un obsequi en per la seua labor cultural.


El Concert s´ha celebrat a la plaça de les Escoles Velles al costat l’Ajuntament de Massanassa.

Entrada de la Banda Jove en la Plaça. En estos moments fa la entrada en la plaça la Banda Jove del CIM interpretant el pas doble “Alcasser en Festes” del mestre Joan Velert. 

Donem les gracies a totes les persones que haveu vingut a acompanyar i escoltar a la nostra Banda del Centre Instructiu i Musical; al Sr. Alcalde i Regidors Municipals, al Sr. President i Junta Directiva del CIM. 
 
El concert que  es va a celebrar avui entra dintre del circuit del programa “RETROBEM LA NOSTRA MÚSICA” en la seua trenta sisena edició. Son concerts patrocinats per la  DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA. La Diputació -amb molt bon criteri- pretén donar a conèixer i promocionar la nostra música valenciana, fent present en l’espai públic  les obres i figures de compositors valencians, de manera que no caiguen en l’oblit. Este fet ha de constituir per a tots nosaltres un deure i  una  il·lusió que ens ompliga d’orgull. 

Aprofitant esta data, el CIM de Massanassa hem volgut  retre-li homenatge a un músic-compositor veí del nostre poble: Francisco Olmos Baixauli; persona senzilla, discreta, molt planera, però amb forta personalitat en el món de la música,  com així ho mostren la gran quantitat de composicions musicals de les que és autor. Sempre ens ha dit que dos han sigut les Bandes de Música que han ocupat de ple el seu cor: “L’Artesana” de Catarroja, on rep les primeres nocions musicals i inicia el caminar en el món de la música; i el C.I.M. de Massanassa, la banda del seu poble d’adopció. En les seues composicions ve clarament expressat
este gran afecte i estima que mostra per Massanassa, a la que dedica algunes de les seues obres: “Fe al Cristo de la Vida”, “CIM Massanassa”, “La Terreta”, “Vicente i Rogelio”, etc. 

Moltes altres obres formen part del  repertori del compositor Francisco Olmos. No les anem a nomenar totes, però no ens resistim a presentar-ne algunes com a exponent de la seua variada i rica creació musical: “Sax Concert”, “Vivencias”, “Aires de trompeta” (Polca), “Sentimiento y Raza” (Poema simfònic),  “Concierto Para flauta i banda”, “Incidencias” (Fantasia) etc.


A més del seu  carisma musical, Paco Olmos té un significat especial per a la nostra Societat Musical: treballà –i ens consta que amb deler-  en aquell grupet de persones que per finals de la dècada dels 70 del segle passat,  s’empenyaren -i ho aconseguiren- fer realitat un sentiment  i una il·lusió que de temps  rondinava pel cor de molts massanassers: re-fundar, tornar a la vida l’antiga  Societat Musical,  “El C.I.M. MASSANASSA”, que per raons diverses havia deixat d’existir a principi dels anys 40.  Era la manera de:
–  poder agrupar als  músics de Massanassa dispersos pels pobles del voltant;
– de constituir una Societat Musical que interpretés bona música
– i acompanyés donant llustre a les festes del poble; 
– Era la manera d’obrir una Escoleta Musical, donant opció a la joventut de Massanassa perquè pugues estudiar música i interpretar- la al seu poble. 

La Societat Musical volem fer-li entrega d’un record d’este homenatge al Francisco Olmos, per a que tinga sempre present el testimoni de la nostra estima; per tal motiu demanem la seua presència i la del President del CIM.

Paco va ser un d’estos pioners als que tant els deguem els membres de la Societat Musical actual i en general el poble de Massanassa. Soci fundador, apareix en l’acta del dia 22 d’octubre de 1981.  Però, la  relació de Paco amb el CIM no es queda allí. Poc temps després, accedeix a la presidència de la Societat, ocupant este càrrec, el dia 3 de març de 1985.  Durant 3 anys ocupa la presidència de l’Entitat. Anys de treball intens i encoratjador, que les persones d’avui en dia no podem deixar de recordar i d’agrair la llavor d’aquelles dones i homes pioners.  Deixà la presidència el 17 de gener de 1988, en que passa a
ocupar-la Miguel Catalá Moreno. Hem volgut destacar estos fets per la seua gran importància. I no sols pel que pot significar d’agraïment per part nostra –que ens sentim amb el deure de fer-la públicament patent-, sinó per l’exemple que a tots
nosaltres ens ha donat de ser persona capaç d’oferir part del seu temps, de les seues il·lusions, de les seues inquietuds, en definitiva de la seua vida al servei de la comunitat; i de fer-ho de manera desinteressada, generosa,  gratuïta. Paco, moltes gràcies per teu treball realitzat i pel teu exemple. 

Amb el desig que l’exemple de Paco estiga present entre tots nosaltres, que este concert d’avui siga una mostra de reconeixement i agraïment. 

Moltes gràcies.

A continuació es va  iniciar el concert amb la interpretació del pasdoble titulat “Francisco Salanova”, que el mestre Francisco Olmos Baixauli dedicà a seu company i amic.

Francisco Salanova y Francisco Olmos Baixauli.

Tot seguit, la Banda va  interpretar les següents obres: 

 -“DEL PERELLÓ A CATARROJA”    -pas doble-   de Francisco Serrano  

 -“MURALLES”  de Juan-Gonzalo Gómez Deval.   Composició que consta de tres parts:

  1.  LA LLEGENDA
  2.  EL PODER 
  3.  LA PASSIÓ.
 -“DIAGRAM”, de André Waigneim

Donat que la Banda Jove va a presentar-se al “IV CERTAMEN DE BANDES JUVENILS CIUTAT D’ALCASSER”, ens van  reintepretar l’obra: “MURALLES”, compositor Juan Gonzalo Gómes Deval,  de manera que ens serveixi d’assaig per a que els nostres músics més joves prenguin confiança i aprenguen a controlar els nervis.


Aprofitem l’ocasió per convidar-los a tots vostès a assistir i arropar a la nostra banda en el Certamen, que es celebrarà el dissabte 27 del proper mes de juny a la plaça major d’Alcasser.